Hisaralan Kaplıcaları
Balıkesir ili Sındırgı ilçesinde bulunan Hisaralan Kaplıcaları, termal turizmin önemli noktalarından biridir. İlçe merkezine 20 kilometre uzaklıkta olup, Hisaralan Köyü sınırları içerisindedir. Hisaralan Kaplıcaları, radyoaktivite özelliği taşımaktadır. Bunun yanı sıra, suları sodyum bikarbonatlıdır.
Hisaralan Kaplıca sularının faydaları arasında; ağrılı hastalıklara, romatizmaya, nevralji, nefrit ve kadın hastalıklarına şifa olmaktadır. Daha detaylı ilgi için termal su başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz. Hisaralan terma suyu oldukça sıcaktır. İda madra jeoparkı topraktan çıkan termal su 100c derecelere ulaşmaktadır. Buradaki termal oteller rahatsızlığınıza uygun bir tedavi süreci olabilmektedir. Tabii kaplıcalara gitmeden önce mutlaka doktora görünmenizde fayda var. Hisaralan şifasıyla ve huzurlu günleriyle sizleri misafir etmeye hazır. Köy içerisinde bir çok termal otel ve pansiyon bulunmaktadır.
Hisaralan İda Madra Jeoparkı
Türkiye’nin kuzeybatısında yer alan İda Madra Jeoparkı, Balıkesir’in tamamını, Çanakkale’nin Ayvacık ve Ezine ilçeleri ile İzmir’in Bergama ilçesini kapsamaktadır. Sındırgı Hisaralan köyüde bulunan ida madra jeoparkı termal suyun yer altından yer yüzüne çıkışını görebilmek mümkün. Ender bulunan doğal güzelliklerden olan bu jeopark gidip görülmesi gereken önemli yerlerdendir.
Jeopark, yeryüzü şekilleri ve jeolojik özellikleri açısından uluslararası öneme sahip, koruma, eğitim ve sürdürülebilir kalkınma faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bütüncül bakış açısıyla yönetilen sınırları belli coğrafi alanlandır.
Balıkesir’in Sındırgı ilçesine 17 km uzaklıkta bulunan Hisaralan ida madra jeoparkı, Hisaralan yerleşim yerinin 3 km güney batında bulunmaktadır. Ulaşım için kendi aracınız veya köy minibüsleri kullanabilirsiniz.
Hisaralan Traverten Konileri
Jeomorfolojik, hidrografik ve jeolojik koşulların bir sonucu olarak meydana gelen traverten konileri ender bulunan traverten birikim şekilleridir.
Türkiye’de zengin olan traverten yatakları bulunmaktadır. Daha çok endüstriyel alanda, kireç ve çimento imalatında, yapıtaşı, hediyelik eşya yapımında hammadde olarak kullanılır, suların çıktığı alanın jeolojik, jeomorfolojik, hidrografik ve biyolojik şartlarına bağlı olarak teras, sırt, kanal, koni, baca, köprü gibi morfolojik yapılar oluşturarak depolanırlar.
Traverten Terası
Traverten birikim şekilleri olarak nitelendirilen bu hidrojeomorfolojik yapılar, kalsiyumbikarbonat Ca(HCO3) içeren soğuk ve sıcak su kaynakları tarafından çökeltilen karbonatlı oluşumlardır.
Traverten Sırtı
Kalsiyum bikarbonatça zengin sular, yeryüzüne ulaştıklarında, değişen sıcaklık ve basınç koşullarına bağlı olarak, bünyelerindeki karbondioksit buharlaşarak atmosfere karışır ve ikincil kalsiyum karbonat çökelimi gerçekleşir. Karasal ortamda ikincil çökelimin ürünü olan bu oluşum travertenleri meydana getirir. Bu olayın tekrarı ile de travertenler üst üstte birikerek kalınlıkları artar.
Damlataşları
Hisaralan İda Madra Jeoparkı içerisinde keyifle gezerken aileniz ile birlikte bu doğal oluşumları yerinde gözlemleyebilirsiniz.
Hisaralan Jeoparkı Genel Bilgi
Türkiye’nin UNESCO yolunda ilerleyen İda Madra Jeoparkı olan Hisarlan, hem doğal oluşumları hemde şifalı suları ile bilinmektedir. Aileniz ile birlikte güzel bir gezi için değerlendirebilirsiniz. Hisarlan kaplıcaları termal suları ile Balıkesir’in önde gelen sağlık turizmi merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir. Geopark sınırları içerisinde ahşap gezi yolları, oturma alanları bulunmaktadır. Etrafta Bakkal, Pansiyon, Çay içebeileceğiniz alanlarda yer almaktadır. Ayrıca gezi listenize Çaygören barajınıda ekleyebilirsiniz.
İda Madra Geopark’a bu doğal güzellikleri koruyup ve bu alanları bizlere sunduğu için teşekkür ederiz.
Bir sonraki Konu: İvrindi Gökkemer Kayası