Bursa’da Gezilecek Yerler

Türkiye’nin en köklü şehirlerinden biri olan Bursa, hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ünlüdür. İşte Bursa’da gezilecek yerlerin bir listesi:

  • Ulu Camii,
  • Teleferik,
  • Kapalı Çarşı,
  • Uzun Çarşı,
  • Kozahan,
  • Tophane Saat Kulesi,
  • Muradiye Külliyesi,
  • Balibey Han,
  • Yeşil Camii ve Yeşil Türbe,
  • Osmangazi ve Orhangazi Türbesi,
  • Irgandı Köprüsü,
  • Soğanlı Botanik Parkı,
  • Hayvanat Bahçesi.

Bursa’da gezilecek yerler listesini sizler için hazırladık. Konumlarını kolayca bulabilmeniz için gezilecek yerlere tarifini ekledik. Özellikle haftasonu bu listeden en az bir tanesini mutlaka ziyaret edin.

Bursa Ulu Camii

Bursa’da Gezilecek Yerler listemizin ilk sırasında Ulu Camii yer almaktadır. Bursa’da I. Bayezid tarafından 1396-1400 yılları arasında yaptırılmıştır.

Bursa’nın tarihi sembollerinden olan cami, Bursa kent merkezinde, Atatürk Caddesi üzerindedir. Çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılır. Yirmi kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş camidir. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılmaktadır. Caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseridir.

bursa ulu camii

Ulu Cami duvarlarında bulunan 19. yüzyılın ikinci yarısında ve 20. yüzyılın başlarında farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 adet hat levhası ve duvar yazısı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösterilmektedir. İç mekanında, tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan, Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerindendir.

Bursa Teleferik

Bursa’nın 9 kilometre ile dünyanın en uzun aktarmasız teleferik hattına sahip olduğunu biliyor muydunuz? Türkiye’nin ilk teleferiği olarak 1963 yılında hizmete girmiştir. Toplam 140 kabinle saatte 1500 kişilik taşıma kapasitesi sayesinde Bursa merkez ve Uludağ arasında karayoluna alternatif olarak hayat kurtarmaktadır. Aynı zamanda panoramik bir Uludağ manzarasına sahiptir. Bursa’da gezi önerisi olarak Teleferik turu oldukça önemli bir yere sahiptir. Listenizin en başlarına eklebilirsiniz.

bursa teleferik

Kışın karlı dağların atmosferine diyecek yok. Kayak veya snowboard yapmayacak olsanız bile gelip dağ havası alabilirsiniz. Yazın veya baharda günübirlik gelip manzaraya doymak ve piknik yapmak da başlı başına güzel bir program. Anlayacağınız teleferikle Uludağ, dört mevsimi ayrı bir güzelliğe sahiptir.

Teleferiğin toplam 3 durağı bulunmaktadır. Bursa merkezindeki durak olan Teferrüç’ten 15 dakikalık bir yolculukla 1.634 metre yüksekliğindeki Sarıalan istasyonuna geçiyorsunuz. Buradan da bir 15 dakika daha gidildiğinde son istasyon olan otellerin bulunduğu Uludağ 2. Bölge’deki Kurbağakaya‘ya çıkılıyor. Her 20 saniyede bir gelen kabinler 8 kişilik fakat fark ücreti ödeyerek kabininizi aile kabini şeklinde kendinize özel hale getirebiliyorsunuz. Teferrüç istasyonu içerisinde hediyelik eşya dükkanları, fotoğraf çekimi alanı, cafe ve yaz – kış ihtiyaç halinde her türlü kayak ekipmanları ve kıyafetlerinin satışının yapıldığı küçük işletmeler bulunmaktadır.

Bursa Kapalı Çarşı

Bursa Kapalı Çarşı, gezilecek yerlerin olmazsa olmazıdır. Ulu Camii’nin yakınındaki güzel konumuyla yerli ve yabancı turistlerin şehri gezerken ilk uğradığı yerlerdendir. Çoğunlukla kuyumcu dükkanlarının hizmet verdiği, yüzlerce yıllık tarihi dokusunu günümüze kadar korumayı başarmıştır.

bursa kapalı çarşı

Bursa Kapalı Çarşı’nın 130 dükkanında yöresel tekstil ürünlerinden altın ve gümüş mücevherlere, antikalardan el yapımı sanat eserlerine kadar yüzlerce ürünü inceleyebilirsiniz. Geleneksel Osmanlı ve Bursa yemekleri servis eden restoranların da hizmet verdiği Bursa Kapalı Çarşı, hem tarihi atmosferi hem de zengin alışveriş olanaklarıyla Bursa’da mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.

Bursa Uzun Çarşı

Bursa Çarşısı’nın en eski bölümünü oluşturur. Koza Han’ın kuzey kapısından, doğuda Tuz Pazarı’na uzanan çarşı, Bursa’nın en hareketli çarşılarındandır. 15. yüzyılın ilk yarısında Uzun Çarşı olarak adlandırıldığı bilinmektedir. Evliya Çelebi, Uzun Çarşı’da 9000 dükkanın bulunduğunu belirtmektedir. Geçmişte genellikle tuhafiye ve kumaşçıların yoğun olarak yer aldığı çarşıda, günümüzde daha çok hazır giyimci esnafı faaliyet göstermektedir.

bursa uzun çarşı

Bursa’da Gezilecek Yerler Listenize Kapalı veUzun çarşıyı ekleyebilirsiniz. Bursa’nın çarşıları gezilmeden Bursa’ya geldim demek olmaz. Bizden söylemesi. Ayrıca Çarşı içerisinde Bursa’ya ait yöresel ürünlerde bulunmaktadır.

Kapalı Çarşı’nın 15. yüzyılın ilk yarısında Uzun Çarşı olarak adlandırıldığı anlaşılmaktadır. Uzun Çarşı aksının zamanla kuzey ve güneyinde, hanlara sırtlarını dayamış küçük işyerleri kurulmuştur. Bu çarşıda sırasıyla elbiseciler, şekerciler, ayakkabıcılar ve bıçakçıların yer aldığı bilinmektedir.

Gayrimenkullerin açık artırma usulüyle satılması Sûk-i Sultani olarak da adlandırılan bu çarşıda gerçekleştirilmiştir. Evliya Çelebi, Uzun Çarşı’da 9 bin dükkanın bulunduğunu belirtmiştir. Kapalıçarşı’yı anlattıktan sonra, Uzun Çarşı’dan söz ettiği için, o dönemlerde çarşının üstünün açık olduğu anlaşılmaktadır. Kapalıçarşı’nın devamında yer alan Koza Han’ın kuzey kapısından doğuya Bat Pazarı’na doğru uzanan Uzun Çarşı’nın üstü günümüzde yeniden örtülmüştür. Çarşıda ağırlıklı olarak tekstil ticareti yapılmaktadır.

Kozahan

1491 yılında, II. Bayezid tarafından İstanbul’daki cami ve medresesine gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Gazi Orhan Camii ile Ulu Camii arasındaki geniş bir alana kurulmuştur. Çoğunlukla kesme taş, yer yer tuğlanın da kullanıldığı han, iki katlı olup odalarının önü revaktır. Revak kısmı 40 beton kubbeden oluşmaktadır.

bursa kozahan

Üst katta 50, alt katta 45 olmak üzere toplam 95 odası vardır. Üst katta bulunan odaların tamamı ipek ve ipek ürünleri satan dükkanlar olarak kullanılmaktadır. Ayrıca güneye açılan bir kapısı ile alt katta Orhan Cami tarafına ve kuzeyinde kapalı çarşıya açılan kapıları vardır. Kuzeye açılan büyük taş kapısı firuze çinilerle süslüdür.

Kozahan, Bursa’da Gezilecek Yerler listesinin yine en üst sıralarında yer almaktadır. Bursanın tarihi dokusu, havası herşeyi görülmeye değerdir. Kozahan’da çay içmeden Bursa’yı gezdim havasını aldım denmez. Bizden söylemesi…

Tophane Saat Kulesi

Tophane Saat Kulesi Bursa’da Osmanlı padişahı II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 29. yılı şerefine inşa edildiği rivayet edilen tarihî saat kulesidir.

tophane saat kulesi

Bursa’da Gezilecek Yerler denildimi akla ilk gelenlerden biri de Tophane Saat kulesidir. Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan önemli bir anıtsal eserdir. Hem manzarayı hemde tarihi bir arada görmek isteyenler için vageçemediği bir yapıdır.

Tophane Parkı içinde, İmparatorluğun kurucusu Osman Gazi ile ikinci padişahı Orhan Gazi’nin türbelerinin arkasında, eski adı Meydanı-ı Osmaniye olan Tophane Meydanı’ndadır. Bulunduğu yerden panoramik Bursa manzarasının görünmesi dolayısıyla, bir yangın kulesi olarak da kullanılmıştır.

Tophane Parkı içinde bulunan saat kulesi, 1905 yılında yapılmıştır. Bulunduğu yerden panoramik Bursa manzarasının görünmesi dolayısıyla, bir süre yangın kulesi olarak da kullanılmıştır. Güney kısmında girişi bulunan kuleye, 89 basamaklı ahşap bir merdivenle çıkılmaktadır. Kulenin üst katının dört cephesinde, 90 santimetre çapında yuvarlak saatler bulunmaktadır. Saatlerinin çalışmadığı kule, 33 metre yüksekliğinde olup, 6 katlıdır.

Muradiye Külliyesi

Sultanı II. Murad tarafından Bursa’da yaptırılan son padişah külliyesidir. 1426 yılında yaptırılan külliyede başta bir cami, medrese, hamam, imaret ve türbe bulunmaktaydı.

muradiye külliyesi

Muradiye Külliyesi, Sultan II. Murad’ın oğlu Şehzade Alaaddin Türbesi ile başlayan, II.Selim dönemine (16. yüzyıl) kadar gelen türbe yapıları ile ayrıca önem kazanmış, anıtsal türbe yapılarının meydana getirdiği bir hazire, ilk olarak burada var olmuştur.

Muradiye Külliyesi içerisinde on üç türbe bulunmakta olup; bu türbelerde Sultanların eşleri, oğulları, kızları, yakın akrabaları ve Osmanlı’ya hizmet eden çeşitli saray mensupları yer almaktadır. Yakın akrabaların buraya gömülmesi, başkentin İstanbul’a taşınmasından sonra dahi Bursa’nın manevi olarak hala ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.

Külliye, bulunduğu mahalleye ismini vermiştir. Günümüzde medresesi müze, imareti restoran olarak kullanılmaktadır.

2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.

Balibey Han

15. yüzyıl sonlarında döneminin Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu Balibey tarafından yaptırılan han Hisar Kapı altında, Kırkmerdivenler yanındadır. Döneminde ticaretin kalbi Kapalıçarşı’daki dükkanlara mal satmak ya da mal almak için kent dışından gelen kafilelerin konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yaptırılmıştır.

Gazi Timurtaş Paşa ve Okçu Baba Türbelerinin arasında yer alan 64 odalı han, Bursa’da üçkatlı olarak yapılmış yegane handır.

balibey han

İlk başkent Bursa’da 500 yıllık tarihi ile şehrin göbeğinde yükselen Balibey Han Geleneksel El Sanatları çarşısı, adımınızı attığınız andan itibaren ruhunuzu kaplayan bir huzur ile sizi büyülüyor.

Balibey Han Sosyal Tesisi’nde sizi Osmanlı mimarisinin etkileyici yapısına sahip taş duvarları ve mekana boyutsal bir zenginlik katan görkemli kemerleri ile sizi tarih sayfaları arasında yolculuğa çıkartır.

1970’li yıllarda ise bir bölümünün kahvehane olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bali Bey Han restore edildikten sonra 2008 yılının Mart ayında kent ile buluşturulmuştur. Bursa’da Gezilecek Yerler listesinde önemli bir yere sahip olan Balibey Hanı özellikle akşamları aileniz ve arkadaşlarınız ile keyifli sohbetler için tavsiye ediyoruz.

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Yeşil Külliye’sinin kuşkusuz en tanınmış yapısı Çelebi Mehmed için yaptırılan ve cephelerini süsleyen yeşil, turkuaz kabartma çinilerin rengiyle anılan Yeşil Türbe’dir. Yıldırım Beyazid’in oğlu, Osmanlı padişahlarının beşincisi Çelebi Mehmed tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır.

bursa yeşil türbe

Çelebi Mehmed Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu kabul edilmektedir. 34 yıllık mücadelelerle dolu hayatında 24 kez savaşa katılmış, 40 ayrı yerinden yara almıştır. Yeşil Türbe’nin yapımı vefatından 40 gün önce tamamlanmış ve vefatı halktan 40 gün gizlendikten sonra Yeşil Türbe’ye yapımından 80 gün sonra defnedilmiştir. Çelebi Mehmed’in Yeşil Türbe’deki mezarı Suat Asral’ın dizelerinde; “Bursa’nın altın kubbelerinde güneşler doğar, güneşler batar… Yeşil’de bir tepe üzerinde Çelebi Mehmed yatar…” şeklinde ifade edilmektedir. Türbede ayrıca Çelebi Mehmed’ in kızlarından Selçuk Hatun, Hafsa, Ayşe, Sitti Hatun; oğulları Mahmud ve Yusuf Beyler ve dadıları da gömülüdür.

Yeşil Türbe, Yeşil Külliye içerisinde bulunan Yeşil Cami’nden yüksektedir. Bu alışıla gelmiş bir durum değildir. Yeşil Türbe’nin Yeşil Cami’den yüksek olmasının sebebi, Osmanlı’nın zor döneminde dosta düşmana karşı “ayaktayız” mesajını vermek içindir. Timur yenilgisi ve kardeşler arasındaki iktidar mücadelesi sonrası Çelebi Mehmed’in Osmanlı’nın yıkılmadığını ve eskisinden daha parlak eserler yapabileceğini göstermek amacıyla Yeşil Türbe gösterişli yapılmıştır. Mimarı Hacı İvaz Paşa’dır. Nakkaşları Ali bin İlyas Ali, Mahmud el Mecnun ve Ali bin Hacı Ahmed Tebrizi’dir.

Yeşil Türbe’de 2007-2009 yıllarında Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Bursa Valiliği tarafından, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) mali desteğiyle büyük restorasyon gerçekleştirilmiştir. Yeşil Türbe’nin bir başka özelliği ise ölümün yeşil ve serin çiniler arasında sevgi denizine dönüşmesidir. Bursa’nın ufuklarında kutsal nurları toplayan kubbe ve çinilerin etkisiyle insanı büyüleyen Yeşil Türbe’nin rengi, eski Bursa baharlarından süzülmüş bir özsu gibidir. Ahmet Hamdi Tanpınar “Bursa’da Zaman” adlı şiirinde bu dizilerle duygularını dile getirmiştir: “Yeşil Türbe’sini gezdik dün akşam, duyduk musiki gibi zamandan çinilere sinmiş Kur’an sesini…”

Osmangazi ve Orhangazi Türbesi

Osman Gazi, Balaban Bey kalesinden Bursa’nın kuşatma harekâtını yürütürken, burada bulunan manastırın gümüş gibi parlayan kurşun kaplı kubbesini oğlu Orhan Gazi’ye göstererek buraya defnedilmesini vasiyet ettiği rivayet edilmektedir. Bu sebeple, Bursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi tarafından bugünki Tophane Parkı olarak bilinen yere defnedilmiştir. Halk arasında “Osmancık” veya “Manastır” türbesi olarak da bilinir.

osmangazi türbesi

Selçuklu sultanı tarafından Osman Gazi’ye gönderilen ve 1801 yılındaki yangında yandığı düşünülen çok büyük bir davul ve tespihin bulunmasından dolayı bir zamanlar “Davullu Manastır” adıyla da anılmıştır.

Bursa Irgandı Köprüsü

Osmanlıların tek arasta köprüsü olan bu taş köprünün, II. Murad zamanında, 1442 yılında, Irgandı Ali oğlu tüccar Hoca Muslihuddin tarafından, Hacı İvaz Paşa’nın vakfiyesinde şahit gösterdiği Abdullah oğlu Timurtaş’a yaptırıldığı sanılmaktadır. Bursa’ya gelen Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde, köprünün üzerinde 200 dükkanın bulunduğu belirtilmektedir. Gerçekte köprü üstünde her iki tarafta 16 adet olmak üzere 32 dükkanın yapılmış olduğu, bunlardan kuzeydoğu ucundakilerden birinin mescide ayrıldığı, köprüyü taşıyan tek kemerin iki yanında ahır ve depoların bulunduğu bilinmektedir.

ırgandı köprüsü

Irgandı Köprüsü’nün dükkanlarının özgün duvarları kagir olarak yapılmıştır. Ayrıca çatılarındaki ahşap konstrüksiyon, lök ile sıvanmış ve üstüne kurşun kaplanmıştır. Ancak daha sonra 17’nci yüzyılda kurşunların düşmesinden sonra çatıya kiremit döşenmiştir. Çeşitli kaynaklar, köprü çarşısının iki ucunun büyük demir kapılarla geceleri kapandığı belirtmektedir. 18’nci yüzyıldaki bir sel baskınında kısmen yıkılmış,1855 depreminde ise hasar görmüştür. 1855’de yıkılan köprü üzerindeki çarşı, 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında her biri konutu çağrıştıran irili ufaklı ahşap dükkanların yan yana dizildiği üstü açık bir çarşı haline gelmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında, 1922’de, işgal kuvvetleri Bursa’yı terk ederken dinamitlenerek yıkılan Irgandı köprüsü, 1949’da dükkansız bir şekilde betonarme olarak onarılmıştır. Köprünün restorasyonu konusundaki girişimler 1988 yılında başlamıştır. Köprünün rekontsrüksiyonu, ikinci restitüsyon aşamasına uygun olarak 2004 yılında tamamlanmıştır.

Soğanlı Botanik Parkı

Botanik Park, Bursa’da gezilecek yer arayanların en çok tercih ettiği bir doğal bir parktır. Aileniz ve arkadaşlarınız ile beraber keyifli bir gün geçirmek için ideal bir seçenektir. Botanik park, toplam 400 dönümlük bir alanı kaplamaktadır.

Araştırma ve çalışmalara açık olan Botanik Park, Kurulduğu 1998 yılından beri birinci derece sit alanıdır.

soğanlı botanik parkı

Japon Bahçesi, Fransız Bahçesi, İngiliz Bahçesi, gül bahçesi, kaya bahçesi, kokulu bitkiler bahçesi, şekilli bitkiler bahçesi gibi bölümlerin yer aldığı parkta, 150 tür ağaç, 27 çeşit gül, 76 tür çalı, 20 tür örtücü bitki bulunmaktadır. Yine parkın bünyesinde otel ve restoran olarak hizmet veren 17-19’ncu yüzyıl yüzyıl Bursa konaklarının modellendiği bir bölüm yer almaktadır. Koşu ve yürüyüş yolları, spor alanları, bisiklet parkurları, çocuk oyun alanları bulunmaktadır. Ayrıca otomobil pisti, spor aletleri gibi etkinlik alanlarıda yer almaktadır. Aynı zamanda Botanik Park’ta bir de suni gölet bulunmaktadır.

Bursa Hayvanat Bahçesi

Türkiye’nin Avrupa standartlarındaki hayvanat bahçelerinden biridir. Doğa yaşamına uygun olarak düzenlenmiştir. Barınaklarıyla Bursa aile gezilerinin en popüler adreslerinden olan Bursa Hayvanat Bahçesi, Osmangazi ilçesinde yer almaktadır.

bursa hayvanat bahçesi

Soğanlı Hayvanat Bahçesi (Bursa Hayvanat Bahçesi), Bursa’da 1998 yılında hizmete açılan Avrupa standartlarındaki hayvanat bahçesidir.

Bursa Gezilecek Yerler listemizi kapatırken son olarak aileniz ve çocularınız ile beraber güzel bir gün geçirebilmeniz adına bir tavsiyemizde Bursa Hayvanat Bahçesidir. Küçük bir giriş ücreti ile 100 den farklı türden hayvanları görebilirsiniz.

Bursa Hayvanat Bahçesi’nde hayvan barınakları doğal yaşama uygun olarak düzenlenmiştir. Küçük bir giriş ücreti ile gezebilirsiniz. Aynı zamanda 100 farklı türden 1000’den fazla hayvana ev sahipliği yapmaktadır. Bursa Hayvanat Bahçesi, sokak hayvanlarına bakım, beslenme ve koruyucu hekimlik hizmetleri de vermektedir. Bursa’da çocuklu ailelerin mutlaka görmesi gereken bir yerdir. Önerdiğimiz hayvanat bahçesinde Afrika pengueni, beyaz gergedan, kırmızı kanguru gibi soyu tükenmekte olan hayvanlar bulunmaktadır. Ayrıca aslan, kaplan, zürafa, timsah ve anakonda gibi pek çok vahşi hayvanı da yakından görebilirsiniz. Bursa’da gezebileceğiniz Hayvanat Bahçesi her gün 09:30 ile 19:30 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Daha fazla makale için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.