Balıkesir’in neyi meşhur

Balıkesir’in neyi meşhur, yöresel ürün listesi oldukça kalabalıktır. Yöresel ürünleri listesinde karşımıza 27 farklı lezzet çıkmaktadır.

Birçok güzel sahilleri barındıran Balıkesir hediyelikleri, yöresel yemekleri, tatlıları, içecekleri ve yiyecekleri ile de kendisinden söz ettirmeyi başarmıştır. Kültür ve turizm cenneti olarak bilinen Balıkesir’in nesi meşhur olduğu konusu Balıkesir’in yöresel ürünleri ile de anlam kazanmaktadır.

balıkesirin neyi meşhur

Balıkesir’in yöresel ürün listesi oldukça kalabalıktır. Yöresel ürünleri listesinde karşımıza 27 farklı lezzet çıkmaktadır. Yöresel ürünler hem tatlılardan hem de yemeklerden oluşmaktadır.

Bunlar sırasıyla: Sura, peynirli patlıcan, Bigadiç güveci, düğün çorbası, Susurluk ayranı, Edremit köftesi, tirit, keşkek, Balıkesir mantısı, börülce ekşilemesi, şevketi bostan, kabak çiçeği dolması, Ayvalık tostu, saçaklı mantı, rabisa, ada köfte, karanfilli ekmek, mafiş tatlısı, kadayıf dolması, zerde, höşmerim, sakızlı dondurma, keşküllü Kemelpaşa, Balıkesir kaymaklısı, karadut şurubu, koruk suyu ve macaron çayıdır.

Yöresel ürünlerin tatlı kategorilerine Bigadiç helvası, damla sakızlı lorlu kurabiye, kadayıf dolması ve muhallebili eklenebilir. Ayrıca Kemalpaşa tatlısı da yer almaktadır.

Balıkesir’in Meşhur Gezilecek Yerleri

Balıkesir merkezin direkt olarak sırasıyla gezilecek bazı yerleri şu şekildedir:

 

Zağnos Paşa Camii

Cami avlusunda türbe, hazire ve şadırvan bulunmaktadır. 07.02.1923 tarihinde Atatürk bu camide ünlü hutbesini okutmuştur. Batıda, minare kaidesinin hemen yanında muvakkithane yer almaktadır. Kesme taştan yapılmıştır. Caminin avlusunda, biri kuzeyde, diğeri batıda olmak üzere iki şadırvan bulunmaktadır.

zağnos paşa camii

Kuzeydeki şadırvan on iki köşelidir. Mermer şadırvanın içi Paşa Hamamı’ndan gelen su ile doludur. Ortasında mermerden, dilimli fıskiyesi vardır. Son yıllarda şadırvanın üstü beş sade sütuna oturan bir kubbe ile örtülmüştür. Diğer şadırvan ise, caminin ikinci kez yapımında yapılmıştır. Biçimi ve örtüsü açısından kuzeydekinin aynıdır. Yalnız musluklu panolarda kabartma süsler vardır ve fıskiyesi farklıdır. Ayrıca caminin dışında, kuzeydoğu köşesinde, mermerden beş yüzlü bir şadırvan daha vardır. Her yüzünde, kemerler ile bağlanmış çift gömme sütunlar bulunmaktadır. Caminin avlusunun güneyinde, güneş saati vardır. Kısa ve kalın bir sütunun üzerine oturtulmuş bir tablada saat dilimleri işaretlenmiştir. Ortasında demir bir çubuk vardır. Saat demir çerçeveli olup dilimler silinmiştir.

Bir Sonraki Konu: Ayvalık’ta Gezilecek Yerler.