Schengen Vizesi Hakkında En Çok Sorulan Sorular

schengen vize

Avrupa ülkelerini gezmek, oraların kültürünü ve yaşam biçimlerini deneyimlemek hemen hemen herkesin hayali. 1995 yılında Avrupa Birliği ülkeleri arasında yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi’yle birlikte, sözleşmede yer ülkeler arasında iç sınır adı verilen kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerinden biri olmayıp ve Schengen Anlaşması’na dahil değildir. Bu sebeple Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm vatandaşları için AB üyesi ülkelerine ve Schengen anlaşmasına dahil ülkelere girişte ‘Schengen Vizesi’ adı verilen vizeyi alma zorunluluğu vardır. Bu bağlamda bizler de sizler için schengen vizesi işlemleriyle ilgili konularda merak ettiğiniz şeyleri ve bilmeniz gerekenleri, schengen vizesi hakkında en çok sorulan soruları ve bu soruların cevaplarını bu yazımızda hazırladık.

1 – Schengen Vizesi Nedir?

Schengen, Avrupa Birliği ile bağlantılı olmasına rağmen bağımsız bir oluşumdur. İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya gibi ülkeler her ne kadar Avrupa Birliği’ne üye olsalar da, Schengen anlaşması’na tabi değillerdir. Norveç ve İzlanda ülkeleri Avrupa Birliği üyesi olmamasına rağmen anlaşmaya Schengen Anlaşması’na dahildir.

2 – İngiltere Vizesi İle Schengen Ülkelerine Gidilir Mi?

İngiltere her ne kadar ‘Avrupa Birliği’ ülkelerine dahil olsa da İngiltere vizesi ile schengen ülkelerine giriş yapamazsınız. İngiltere vizesinin tam adı aslında Birleşik Krallık vizesidir. Birleşik Krallık vizesinin de geçerli olduğu ülkeler de İngiltere, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda’dır. Ayrıca adalar üzerinden giriş çıkış yapmak koşuluyla İrlanda’ya da aynı vizeyle giriş yapabileceğinizi söyleyebiliriz.

3 – Schengen Vizesi İle Amerika’ya Gidilir Mi?

Schengen vizesi ile Amerika’ya giriş yapılamaz. Amerika’ya giriş yapabilmek için Amerika vizesi almak gerekmektedir.

4 – Her Schengen Ülkesine Geçişte Vize Kontrol Ediliyor Mu?

Schengen bölgesi içindeki tüm ülkelere (ülkeden hiç çıkış yapılmamışsa) geçişte vize kontrol edilmez. Schengen ülkelerine bir kez girdikten sonra schengen bölgesinden çıktığınız ana kadar vize kontrolü yapılmaz. Yalnızca havayolu geçişlerinde güvenlik amacıyla belki pasaport ve vize kontrolü yapılabilir.

5 – Çok Girişli Schengen Vizesi ‘MULT’ Ne Demek?

Çok girişli schengen vizesi ‘multiple vize’ olarak geçer. Vizenizi aldığınızda, vizenin içinde multiple (‘MULT’ şeklinde yazar) yazıyorsa, o vize çok girişlidir. Vize alınan ülkeden/bölgeden çıkış yapıldıktan sonra, vizenin geçerlilik süresi içinde istenildiği kadar tekrar vize almaksızın schengen vizesi isteyen ülkelere giriş yapılabilir demek.

6 – Schengen Vizesinde ‘Tek Giriş’ Ne Demek?

Vize alınan ülkeye/bölgeye sadece bir kez giriş yapılma hakkına sahip olduğunuz anlamına geliyor.

7 – Vizede Çift Giriş Ne Demek?

Vize alınan ülkeye/bölgeye bir kez giriş yapıldıktan sonra, schengen vizenizin geçerlilik süresi içinde ikinci kez schengen vizesi almaksızın 2. kez girilebilir demek. Ancak ikinci çıkıştan sonra süre kalsa bile tekrar girilemez.

8 – Schengen Vizesi Alınan Ülke Dışında Başka Bir Schengen Ülkesine Giriş Yapılır Mı?

Eğer çok girişli (multiple) schengen vizesiniz varsa schengen vizesi isteyen tüm ülkelere vizenizin geçerliliği süresince seyahat edebilirsiniz. Ancak Almanya gibi bazı schengen ülkeleri ilk girişte vizelerin kendi ülkelerinden alınması konusunda hassas olup polis kontrolü sırasında sorun çıkartabiliyor.

9 – Pasaportunda KKTC Damgası Olan Biri Yunanistan’a Giriş Yapamaz Mı?

Bazen sorun çıktığı ve Yunanistan’ın kabul etmediği durumlarla karşılaşıldığı söyleniyor. Bu yüzden her ihtimale karşı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının KKTC’ye kimlik kartlarıyla girmelerini tavsiye ederiz.

10 – Yunanistan Ya Da Almanya Vizesiyle, Türkiye’ye Döndükten Sonra Hollanda’ya Aynı Vizeyle Girilir Mi?

Eğer ki schengen vizenizin süresi bitmemişse ve çoklu giriş hakkınız (multiple) varsa Almanya vizesiyle Hollanda’ya giriş yapabilirsiniz. Ancak pasaport kontrolünde her ihtimale karşı kalacağınız otelin rezervasyonunu ve seyahat sigortanızı göstermeniz sizden istenebilir.

11 – 60 Ya Da 90 Günlük Vize Süresi Ne İfade Ediyor?

Vizenizin olduğu ülke ya da bölgede sadece 60 yazıyorsa 60 gün, 90 yazıyorsa 90 gün kalabilirsiniz anlamına gelmektedir.

12 – Schengen Başvurusuna Red Geldikten Ne Kadar Süre Sonra Tekrar Başvuruda Bulunabilirim?

‘Schengen vizesi red yedim, yeniden ne zaman başvuru yapabilirim?’ diye merak ediyorsanız hemen söyleyelim. Dilediğiniz zaman tekrar başvuru yapabilirsiniz. Eksiklerinizi giderip aynı gün içinde bile başvuru yapabilirsiniz.

13 – Pasaportta Bulunan Red Damgasının Görülmesi Sorun Olur Mu?

Sorun yaratabilir fakat, çok riskli bir durum oluşturmaz. Pasaportunuza ne zaman red damgası yediğinizi ve hangi sebeple reddedildiğinizi düzgünce açıklarsanız herhangi bir sıkıntı ve zorlukla karşılaşmazsınız. Sadece bu sebeple gelebilecek sorulara hazırlıklı olmanız lazım.

14 – Vize İhlali Nedir?

Size verilen vizede belirtilen süreden daha fazla vizeyi veren ülkede kalmanız veya vizeyi veriliş amacı dışında kullanmanızdır yani süresi dolmuş olmasına rağmen herhangi bir schengen ülkesinde olmak vize ihlali yaptığınız anlamına gelir. Bu yüzden size verilen vizenin üzerinde yazan kalış süresi dolmadan schengen bölgesinden çıkış yapmış olmak zorundasınız. Bir de vizenin veriliş amacı dışında kullanmanıza örnek verecek olursak; öğrenci vizesi ile çalışmak veya turist vizesi ile öğrenim görmek vize ihlaline girmektedir.

15 – Vize İhlali Yaparsam, Sonuçları Ne Olur?

Ziyaret ettiğiniz/o sırada bulunduğunuz ülkeden sınır dışı edilirsiniz. Hakkınızda ülkeye sürekli veya geçici giriş yasağı konulabilir ve/veya para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.

16 – Tatil Sona Ermeden Vizenin Süresi Biterse Ne Olur?

Eğer ki böyle bir durumla karşılaşacaksanız yerel resmi makamlardan vizenizin geçerlilik süresini uzatmak için başvuru yapabilirsiniz. Ya da bir sonraki vize başvurunuz için olumsuz olmasını göze alıp ülkeden çıkışta para cezası ödeyebilir, birkaç günlük hapis cezası alabilirsiniz.

Daha Fazla Bilgi için: https://tuerkei.diplo.de/tr-tr/