devremülk nedir

Devremülk Nedir ?

Devremülk nedir sorusuna başlamadan önce kısa bir bilgi; Modern zamanlarda çalışmak, hayatımızın merkezinde yer almaktadır. Yoğun iş temposu, uzun çalışma saatleriyle birlikte tatile ve tatili en iyi şekilde dinlenerek eğlenerek geçirmeye olan ihtiyaç artmış durumdadır. Sonuç olarak günümüzde tatil lüks olmaktan çıkmış ihtiyaç halini almıştır. Diğer taraftan tatile ihtiyaç duyan herkesin bunun için ayırabileceği geniş bütçeleri olmayabilir. Herkes yazlık konut alabilecek ya da lüks otellerde tatil yapabilecek durumda olmayabilir. İşte bu noktada farklı gelir grupları için oluşturulmuş tatil seçenekleri devreye girmektedir. Daha düşük bütçeli oteller, tatil köyleri, devremülkler ve devretatiller bu seçeneklerden ilk akla gelenlerdir.

Devremülk Nedir, Nasıl kullanılır ?

Devremülk, son yıllarda özellikle kaplıca ve ılıca konut projelerinin yaygınlaşmasıyla sık sık duyduğumuz bir kavramdır. Peki nedir bu devremülk? Diğer yazlık yatırımlardan ya da tatil konseptlerinden farkı nedir? Devremülk, kişinin kendi belirlediği zaman dilimi içerisinde müstakil bir daireye TC tapusu ile sahip olmasıdır. Söz konusu olan daireler genellikle kaplıca, ılıca, termal otel veya dinlenme amacıyla tasarlanan tatil konutlarında yer almaktadır. Sistem kat mülkiyeti kanunu ile garanti altına alınmıştır. Bu hak birden fazla kişi arasında 15 günlük periyotlar halinde dağıtılmıştır. Devremülk sahipleri, kendi sahip oldukları periyot içerisinde konutla ilgili her türlü tasarrufa sahiptirler, kiraya verebilirler, satabilirler veya miras olarak bırakabilirler.

Devremülk kavramı en çok devretatil ile karıştırılmaktadır. Hatta bu konuda devremülk ve devre tatil farkı nedir? gibi oldukça sorular sorulmaktadır. Devretatil en az üç yıllık bir süre için ve bu sürede en az bir haftalık zaman için kullanımının satılması durumudur. Devretatil mülklerinde Tapu yoktur, sözleşme yeterlidir.




 

Neden Devremülk ?

Yeni olana her zaman mesafeli bir yaklaşım söz konusudur, hele bir de bu yenilik için para ödeniyorsa zihinlerde soru işaretleri oluşması normaldir. Bu yüzden “neden devremülk alayım ki?” sorusu oldukça haklı bir sorudur. Cevabına gelecek olursak, öncelikle kısa süreli tatiller için yazlık almak iktisadi değildir. Devremülk’te bir nevi maddi külfetini diğer devremülk sahipleriyle paylaşma söz konusudur. Maddi külfetinin yanında yazlıklarda temizlik, tadilat ve bakımı sizin sorumluluğunuzdadır. Bunun için hem ekstra zaman hemde para harcamak demektir. Devremülklerde ise bütün bu bakım, onarım hizmeti devremülk idaresi tarafından takip edilmektedir. Mülk sahipleri sadece bunun için aidat öderler. Eğer o yıl devremülk kiralamayı düşünürseniz aidatı da kiracıdan alarak hiçbir masraf yapmamış olabilirsiniz. Ayrıca devremülk satmak istediğinizde kar etme ihtimaliniz de oldukça yüksektir.

devremülk nedir

 

Devremülk Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Devremülk’de bir çeşit yatırımdır. Bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalar söz konusudur.

  • Öncelikle satın alma işleminden önce Devremülk’ün bulunduğu bölge, site içindeki sosyal tesisler ve hizmetleri derinlemesine araştırılmalıdır. Beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığına emin olmalısınız.
  • Devremülk hakkı, sadece kat tapusu bulunan daire ya da müstakil evlerde kullanılmaktadır.
  • Siz devremülkü aldıktan sonra en geç bir yıl içinde tapuların tamamı tapu sicilinde gösterilmelidir.
  • Devremülk hakkı, en az 15 gün olarak alınır. İstenilmesi halinde 15′ in katları 30, 45, 60 günlük olarak alınmaktadır. Devretatil farklıdır. En az 7 günden başlar ve sözleşme yeterlidir.
  • Tesisin tatil değişim sistemi üyesi olup olmaması. Örneğin; Rci ile kullanım haklarınızı dünyanın bir çok üye ülkesinde kullanabiliyor olmanız.
  • Devremülk hakkı sahiplerinin hak, borç, yetki ve sorumlulukları ile ilgili çözümde ilk referans kaynağı sözleşmelerdir. Bu yüzden sözleşmeler dikkatlice okunmalıdır. Sözleşmeye eklemek istediğiniz bir şey var ise bu önceden belirlenmelidir.
  • Sorunların çözümünde sözleşme maddeleri yetersiz kalırsa bu durumda Türk Medeni Kanunu ve bu konudaki maddeleri baz alınır.

Eğer devremülk yönetimi ve diğer hak sahipleri kendi aralarında bir çözüm yolu bulamazlarsa başvuracakları nokta, gayrimenkulun bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemeleri olacaktır. Not: Tesis ve mülkü görmeden kapora ve ücret ödemesi yapılmasını önermiyoruz. Tesisi ve daire tipinizi mutlaka görmelisiniz ödemenizi satış anında yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Noter veya Tesis merkezlerinde devrini yaparken ücretinizi ödeyebilirsiniz.

 

Daha fazla bilgi veya yardım gerekiyorsa, lütfen Sıkça Sorulan Sorular bölümüne bakınız. Ayrıca Devremülk üzerine Blog sayfamızada mutlaka bakınız.

İlgili Makaleler