TIMARHANE ADASI
Şeytan Sofrası’nın eteklerinde ve yarımadanın ucunda yer alan Tımarhane Adası yalnızca adıyla değil tepede bulunan ilginç yapılı kayaları ile de ilgi çekmektedir. Girintili çıkıntılı ve hemen dibindeki manastırın etrafını saran kayalar, rüzgarda uğultu sesler çıkarması ile bilinmektedir.
Diğer bir ilgi çeken ayrıntı ise: Bölgede Rumlar’ın yaşadığı dönemde çevredeki meyhanelerde alkol tüketimi çok olduğundan, içkiyi fazla kaçıranlar ve akli dengesi bozuk olanlar Tımarhane Adası’na getirilerek akıllanmaları için burada bırakılırmış.
AYİA PARASKEVİ MANASTIRI (TAŞLI MANASTIR)
Tımarhane adasında bulunun Ayia Paraskevi Manastırı adeta zamana meydan okumaktadır. Zamanında Ayvalıkta yaşayan insanlara ibadet haricinde halk eğitim merkezi olarakta hizmet vermiştir.
Tımarhane Adası’nda bulunan Ayia Paraskevi Manastırı tahminen 150 yıllıktır. Aslında yapı olarak daha büyük ama günümüzde sadece fotoğrafta görülen orta bölüm ayakta kalmıştır. Ayakta kalan son yapı koruma altına alınmazsa önümüzdeki yıllarda yıkılma tehlikesi ike karşı karşıya kalmaktadır. Ayia Paraskevi Manstırını Ziyaret ettiğinizde çevreyi gezerseniz diğer yapıların kalıntılarınıda görebilirsiniz.
Photis Kontoglou ‘ait bir çizim.
Photis Kontoglou
Annesi Despoina Kontoglou ve yakındaki Aghia Paraskevi manastırında başrahip olan amcası Stefanos Kontoglou tarafından büyütüldü. Çocukluğunu manastır, deniz ve balıkçılar arasında geçirdi. 1913’te Atina Güzel Sanatlar Okulu’na girdi. 1923’te Bizans ikonografisi tekniğini keĢfettiği Athos Dağı manastırlarında bir süre kaldı. İki yıl sonra, yine Aivali/Kydoniai’den (bugünkü Ayvalık, Türkiye) olan ve Mübadele ile birlikte 1922’de Yunanistan’a taşınarak Maria Hatzikambouri ile evlendi.
Photis Kontoglou Ayvalık için önemli eserler bırakmış değerli bir Sanatçıdır. Hem ressam hem yazar. Ayvalık
üzerine yunanca olarak bildiğim kadarıyla bir kaç kitabı var. Türkçe adı Ayvalık vatanım benim. Kitabın yarısına
ulaşabildim, zamanında ayvalıkta yaşanılanları hikayeleri ve çok güzel bilgileri yazmıştır. Eğer bulursanız almanızı tavsiye ederim büyük ihtimal Türkçesi yoktur. Sadece yunanca olarak mevcut ve yunan sitelerinde bulunmaktadır.
Bu eşsiz manzaraya sahip tarihi yapı umarım en kısa zamanda koruma altına alınır ve hak ettiği değeri görmesi dileğiyle…
Taşlı manastır veya diğer adı ile Ayia Paraskevi, Ayvalık‘ta görülmesi gereken önemli yapılardandır. Ziyaret sırasında içeriye girmek oldukça tehlikelidir. Çünkü yapının üst bölümündeki taşlar malesef düşme tehlikesi taşımaktadır. Bu sebeple sadece dışarıdan görmenizi tavsiye etmekteyiz. Tarifini, konumu ve nasıl gidebileceğinizi bir sonraki sayfada belirteceğim. Ayvalık’ta görülmesi gereken manastırları Gezi Sayfası ‘ndan inceleyebilirsiniz.
Ek bir bilgi; Tımarhane adasını ve Taşlı manastırı Ayvalık içi Paşa limanından da görebilirsiniz.
Ayia Paraskevi Manastırına nasıl gidilir?
Yol üzerinde Tımarhane adası ve Ayia Paraskevi Manastır tabelalarını bulunmaktadır. Etrafı tel ile çevrilidir. Araba ile geldiyseniz, arabanızı müsait bir yere park ederek içeri girin ve soldaki yolu takip ederek ulaşabilirsiniz. Tel örgülerden sonra yol malesef olduça dar ve çalılık bir alandır. Bunun biligini vermektede fayda var. Ulaşım olarak bölgeye herhangi bir toplu taşıma aracı bulunmamaktadır. Kendi aracınız veya bisiklet vb. ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca bölge doğa yürüyüşleri içinde tercih edilmektedir.
Haritalarda manastır ismini yazarsanız konumu çıkmaktadır.
- GOOGLE EARTH
- GOOGLE PLUS + KODU: 8M33+HM Ayvalık, Balıkesir
Ek bilgi: Hakkıbey yarımadasında yer alan Tımarhane adası ve Ayia Paraskevi Manastırı, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle herhangi bir ateşli piknik veya çadır kamp kurmak gibi çeşitli etkinlikler yasaktır. Ayrıca doğamızı ve çevremizide korumayı unutmayalım. Aynı zamanda manastırın içinde veya çevresindeki çöpleride toplamayı unutmayalım.
GEZİ ÖNERİLERİ SAYFASI