Taksiyarhis Kilisesi Cunda
Taksiyarhis Kilisesi (Cunda), 1873 yılında eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilmiştir. Bu yıllarda, adanın büyük çoğunluğu rum nüfusundan oluşmaktadır. Kilise, ‘Taksiyarhis’e, yani Koruyucu Baş Melekler Cebrail ve Mikhail’e atfedilmiştir. Günümüzde hala adanın en önemli anıt yapısını teşkil etmektedir. Cunda’da bulunan Taksiyarhis Kilisesi, Rum Ortodoks (Moschonese) cemaati tarafından inşa edilmiştir.
Kilisenin Tarihçesi
1873 yılında eski temelleri üzerine yeniden inşaa edilen Taksiyarhis Kilisesi Cunda, 1927-1928 yıllarında ise minaresiz bir camiye çevrilmiştir. Bu sırada ikonostas sökülmüş ve tasvirlerin üstü boyanmıştır. 1944 depreminde hasar gören bina terk edilmiştir. Zaman aşımına ve insan tahribatına uğrayan anıtsal bina, bakımsız kalmış ve yıpranmıştır.
Taksiyarhis Kilisesi Cunda, yıllar içinde önemli depremlere ve diğer doğa olaylarına maruz kalmıştır. Depremler neticesinde tonoz ve kubbelerinde derin çatlaklar oluşmuş, taşıyıcı taş, tuğla ve diğer tüm bağlayıcı malzemeleri yıpranmıştır. 2003 yılında oluşan fırtına nedeniyle hasar görmüş ve tehlikeli hale geldiği için ziyarete kapatılmıştır. Sonraki yıllarda ise çevre ve iklim şartlarının yanı sıra hazine aramak amacıyla yapılan kaçak kazılardan dolayı büyük oranda tahrip olmuştur. Çatı bölümünde bulunan çan kulelerinden biri tamamen yıkılmış, diğerinde derin çatlaklar oluşmuştur. Ayrıca tuğladan oluşan bu kısımlar yağmur ve güneş altında tamamen yok olma riski ile karşı karşıya kalmışlardır.
1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan, doğal ve tarihi sit alanı ilan edilmiştir. 28.10.1989 -1795 sayılı karar ile Taksiyarhis Kilisesi, Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescil edilmiştir.
Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen Taksiyarhis Kilisesi’nin koruma grubu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu’nun 05.11.1999 / 660 tarih- sayılı ilke kararına uygun olarak 1. grup olarak belirlenmiştir.
Restorasyon Süreci
Vakıflar Balıkesir Bölge Müdürlüğü, restorasyonun yapılmasına kadar geçecek sürede yapıda oluşabilecek çökmeler sonucu yapının daha çok hasar görmemesi için, yapıyı ahşap malzeme ile askıya aldırmıştır. Ancak yıllar geçtikçe bu ahşap malzeme de çürümüş ve kilise korumasız kalmıştır. 02.05.2011 tarihli Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na tahsis edilen kilise binasının restorasyonu, Ark İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin uzman mimar ve restoratörleri tarafından yapılmıştır.
Yirmi iki ay süren başarılı bir restorasyon süreci sonrasında bina ilk günkü görkemine kavuşmuştur. Taksiyarhis Kilisesi 31 Mayıs 2014 tarihinde Cunda Adası Rahmi M. Koç Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
Taksiyarhis Kilisesi Cunda Rahmi M. Koç Müzesi Açılışı
Viran durumdaki Taksiyarhis Kilisesi (Cunda) restorasyon sonrasında 3 Haziran 2014 tarihinde, ‘Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi’ olarak ziyarete açılmıştır. Koleksiyon, Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul ve Ankara müzelerinin bir benzeri şeklinde oluşturulmuştur.
Koleksiyon, Rahmi M. Koç Müzesi İstanbul ve Ankara Müzeleri’nin bir benzeri gibi oluşturulmuş ve ortaya çıkmıştır. Sergide teknede oyuncaklardan buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletleri gibi geniş bir yelpazeye yer verilmiştir.
Rahmi M. Koç Müze Ziyareti Hakkında
Müze İletişim Bilgileri
- Adres: Namık Kemal Mahallesi, Şeref Sokak No: 6A Alibey Adası (Cunda) 10400 – Ayvalık / Balıkesir
- Telefon: 0 (266) 327 27 34
- Web sitesi: http://www.rmk-museum.org.tr
- Google Konum Bilgisi
- Salı – Pazar: 10:00 – 17:00
- Pazartesi: Kapalı
Ücret Bilgisi:
- Yetişkin 60,00 ₺
- Öğrenci 30,00 ₺
Kaynak: http://www.rmk-museum.org.tr/
Aynı isim ile Ayvalık Merkezde yer alan Müzeye buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca daha fazla Müze ve Kilise için Blog sayfamızıda ziyaret edebilirsiniz.