İzmir’de Görülmesi Gereken 7 Eşsiz Sembol
Bu gezi rehberi, İzmir’de gezilecek yerler arasında bulunan sembolik yapıları içermektedir. Bu tarihi sembol yapılar İzmir’de özellikle gidilip görülmesi gereken yerlerdir.
İşte İzmir’de gezilecek yerler arasında bulunan sembol yapılar:
- Saat Kulesi
- Tarihi Asansör
- Pasaport
- Celcus Kütüphanesi
- Yel Değirmenleri
- Agora
- Konak Pier
Bir şehri, şehir yapan o şehrin imzası haline gelen sembolleşmiş yapılarıdır. Söz konusu İzmir olunca: sokakları, Kahvaltı ve gezilecek yerler. Antik tarihi eserler, camiler, müzeler. Kıyılara doğru en iyi tatil beldeleri ve daha bakmaya doyamayacağınız yüzlerce mekan bulunmaktadır. Biz, ilk akla gelenleri sizin için sıraladık.
Ege’nin başkenti İzmir’de gezilecek 7 Eşsiz Yer:
1- Saat Kulesi
İzmir denilince ilk akla gelen yapı, Anadolu’nun belki de en zarif saat kulesi. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine 1901’de yapılmış. Konak Meydanı’nın tam ortasındaki saat kulesinin önünde güvercinlere yem vermeden İzmirli olunmaz. Ayrıca mutlaka kemeraltı çarşısınıda gezmeniz şart. Bulunduğu yere: Google Maps veya Konum Bilgisi ulaşabilirsiniz.
Konak Meydanı’ndaki İzmir Hükûmet Konağı, Kemeraltı Çarşısı girişi, Konak Yalı Camii ve İzmir Büyükşehir Belediyesi binası arasındaki alanda yer alır. 25 metre yüksekliğinde ve dört katlı olan kule, Sultan II. Abdülhamid’in iradesi gereği Osmanlı vilayetlerinde aynı dönemde meydana getirilmiş birçok saat kulesinden birisidir. Ancak özgün mimarisi ve yapımında izlenen yöntem nedeniyle diğer saat kuleleri arasında özel bir yer edinmiştir.[1] Osmanlı saat kuleleri içinde en estetik görünüşlü ve en zarifi olarak kabul edilir.[2]
Fransız mimar Raymond Charles Péré tarafından tasarlanan kulenin saatinin Alman İmparatoru II. Wilhelm tarafından hediye edildiğine dair kayıtlar vardır.(wikipedia)
2 – Tarihi Asansör
Tarihî Asansör, İzmir’de bulunan tarihsel bir yapıdır. İzmir’de gezilecek yerler listesinin olmazsa olmazı Tarihi Asansördür. Ayrıca İzmir’de yaşadığınızı hissettiren nadir sokaklardan biriside burada yer almaktadır. Dario Moreno Sokağı… Güzelyalı ve Tarihi Asansör ’ün tam ortasında bulunan Dairo Moreno sokağınıda listenize eklemeyi unutmayın…
Turgut Reis Mahallesi’nde, biri diğerinden 58 m yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile, Şehit Nihatbey Caddesi’nin arasında işleyen iki asansörü barındıran asansör kulesidir. 1907 yılında Musevi iş insanı “Nesim Levi (Bayraklıoğlu)” tarafından yaptırılan asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmıştır. Günümüzde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından eğlence, kültür ve dinlenme mekanı olarak kullanılır; kentin önemli bir turistik durağıdır. Bulunduğu yere: Google Maps veya Konum Bilgisi ulaşabilirsiniz.
3 – Pasaport
İzmir’de gezilecek yerler listesinin diğer bir önerisi ise Pasaport iskelesidir. İskele, şimdilerde şehir içi deniz ulaşımında kullanılıyor ama tarihi 1884’e uzanıyor. Fransız mimarların yaptığı iskelede Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izleri mevcut. Bugün, İzmir’in belki de gün batımını izlemek için engüzel noktasıdır. Bulunduğu yere: Google Maps veya Konum Bilgisi ulaşabilirsiniz.
4 – Celcus Kütüphanesi
İlkçağ’dan kalma. 3. yüzyıldaki büyük deprem bile onun görkemini bozamamış. Dünyanın en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor.
Celsus Kütüphanesi ile ilgili bilgilerin çoğu kütüphane yapısının çeşitli kısımlarında yazıtların sunduğu bilgilere dayanmaktadır. Bunlardan en önemlisi ve yapının doğu cephesinde, ortadaki giriş kapısının sağ tarafındaki üç blok üzerinde bir kısmı kırık olan yazıtta şöyle denilmektedir:
“Asia proconsul ‘ü Tiberius Iulius Celsus Polemaeanus için oğlu, consul Tiberius Iulius Celsus Polemaenus’un kendi serveti ile Celsus kütüphane binasını, bütün dekorasyonu ve sanat eserleri ve kitapları ile kurdu. Kütüphanenin korunması ve kitap alınması için 25.000 denarion ‘u onun için (yani kütüphane) bir başlangıç olmak üzere miras bıraktı. Aquila ‘nın mirasçıları onu tamamladılar ve vasiyete uygun olarak, bu yapı üç kez Asiarkhos olan Tiberius Claudius Ariston tarafından adandı”Kaynak: Kültürportalı.
5 – Yel Değirmenleri
İzmir’de gezilecek yerler arasında diğer öneriler ise: Foça, Çeşme ve Alaçatı’da yer alan tarihi yel değirmenleridir. Tüm sempatikliği ve modern haliyle sizleri selamlar. Tarihi yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Günümzde simge yapılar haline gelmiştir.
6 – Agora
Agora, üç katlı yapısıyla dünyadaki tek örnek. Buradaki kazılarda Helenistik, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait katmanlar bulunuyor.
Grekçe bir kelime olan Agora, “toplanılan yer, kent meydanı, çarşı, pazar yeri” gibi anlamlara gelmektedir. Antik Çağ’da agoraların ticari, siyasi ve dini fonksiyonlarının yanı sıra sanatın yoğunlaştığı ve birçok sosyal olayların geçtiği veya gerçekleştirildiği kentin odak noktası olduğunu bilinmektedir. Antik Çağ’da her kentte en az bir agora yer almaktadır. Kimi büyük kentlerde ise genelde iki agora yer alırdı. Bunlardan biri, devlet işlerinin görüldüğü, etrafında çeşitli kamu binalarının toplandığı devlet agorası, diğeri ise ticari faaliyetlerin yoğunlaştığı ticaret agorasıdır.
İzmir agorası, M.Ö. 4 yy’da antik Smyrna Kenti’nin taşındığı Pagos (Kadifekale)’un kuzey yamacında kuruludur. Dönemin önemli kamu binalarıyla çevrilmiş olan bu yapı kentin devlet agorasıdır.
Hellenistik Dönem’de kurulmuş olan agorada günümüze gelebilmiş kalıntıların çoğu, M.S. 178 depreminden sonra İmparator Marcus Aurelius’un destekleriyle yeniden inşa edilen Roma Dönemi agorasına aittir.
Smyrna agorası, dikdörtgen formda planlanmış, ortada geniş bir avlu ve etrafın sütunlu galerilerle (stoa) çevrili bir yapıdır. Kazılarla açığa çıkarılan kuzey ve batı stoa bodrum katı üzerinde yükselmektedir. Kuzey stoa plan özellikleri açısından bazilikadır.
7 – Konak Pier
Konak Pier, 1867 yılında İzmir’de gümrük binası olarak kullanılmak üzere inşa edilmiş yapıdır. Binanın projesi Fransız mimar ve inşaat mühendisi Gustave Eiffel tarafından çizildiği düşünülmektedir.
Bina Konak Meydanı’na yakın bir kıyıda inşaat edilmiştir. Yapı yığma taş yöntemiyle inşaat edilip dış sıvayla kaplanmıştır. Çatı dizaynı için ise destek sistemi kullanılmıştır. Önceleri bina gümrük binası olarak kullanılsa da 1960’larda balık haline dönüştürülmüştür ve 1987 yılına kadar bu işlevini sürdürmüştür. 1990’ların ilk yarısında ESHOT tarafından ofis olarak kullanılmıştır. 1996-2002 yılları arasında yapılan restorasyon düzenlemeleriyle Konak Pier bugünkü görüntüsüne ve alışveriş merkezi olan işlevine kavuşmuştur. Bulunduğu yere: Google Maps veya Konum Bilgisi ulaşabilirsiniz.
Bir sonraki konu: Sonbahar’da gidilecek, görülecek yerler (Kısa tatil için 10 öneri)