Doğanın Ruhunu Yansıtan Faralya'da Yapılması Gereken 8 Şey

Resmi kaynaklarda ismi Uzunyurt olarak geçen, Muğla‘nın Fethiye ilçesine bağlı saklı bir yeryüzü cenneti Faralya. 40 km’lik bir alan içerisinde yer alan bu cennet, tarihi Roma ve Likya kalıntılarına, Kelebekler Vadisi ile Kabak Koyu gibi doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Eğer bir tatilden beklediğiniz şey kitap, yemek, doyumsuz bir manzara ve serin bir uyku ise Faralya sizin için doğru adres. Doğanın ruhunu bir ayna gibi yansıtan Faralya, çoğu kişinin rüyasını gerçeğe dönüştürecek kadar hayranlık uyandırıyor.

1 – En Az 1 Gece de Olsa Konaklayın

faralya'da nerede kalınır?
Böylesine bir coğrafyadaysanız mutlaka 1 ya da 2 gece konaklama yapmanızı tavsiye ediyoruz. Tamam, belki 1 hafta çok gelebilir ancak hazır o coğrafyaya geçmişken, Faralya’nın gecesini de yaşayın deriz. Faralya ismini çok duyurmamış olsa da konaklama seçenekleri bir hayli fazla. Kamp ve çadır alanlarından bungalovlara, uygun bütçeli pansiyonlardan pahalı ve lüks otellere kadar pek çok seçenek var. Tercihinizi yapmadan önce Faralya otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.

2 – Likya Yolu’nda Yürüyün

faralya likya yolu
Dünyanın en uzun yürüyüş parkurlarından biri olan Likya Yolu’nun üzerinde bulunan Faralya, bu anlamda inanılmaz güzelliklerle buluşturuyor bizleri. Elbette ki bu noktada, Faralya’da bulunduğunuz zaman dilimi de önemli. Zira temmuz ve ağustos ayları Likya Yolu’nda yürümek için fazla sıcak olacaktır. Eğer mayıs, eylül ve ekim aylarında oralardaysanız Likya Yolu’nda kısa da olsa yürüyüş yapmanızı tavsiye ediyoruz.

3 – Kabak Koyu’nu Görün

faralya kabak koyu
Kabak Koyu, Faralya’nın en meşhur noktalarından biri. Zaten Faralya; Hisar, Orta ve Kabak Mahallelerinden oluşan bir bölge. Ayrıca oldukça meşakkatli bir coğrafya içerisinde olduğunuzu da hatırlatmak isteriz. Doğa yürüyüşü yapma istediğiniz içinizi kıpır kıpır ediyorsa, patika yolu takip ederek yarım saatte bu eşsiz koya inebilirsiniz. Yürümek istemezseniz de Faralya son duraktan kalkan minibüsleri, taksileri ya da traktörleri kullanabilirsiniz.

4 – Kelebekler Vadisi’nde 1 Gün Geçirin

faralya kelebekler vadisi
Kelebekler Vadisi, Faralya’da görülmesi gereken benzersiz yerlerden biri. Buraya gitmek ise Kabak Koyu’na gitmekten daha da meşakkatli. Zira önce kırmızı noktaları takip ediyor, sonra da halatlara tutunarak zorlu bir iniş gerçekleştiriyorsunuz. Fakat zorlu olduğu kadar da zevkli bir iş olduğunu belirtelim. İniş ise 1-1,5 saat sürüyor aşağı yukarı. Tabi siz günübirlik gelmişseniz iyice bir düşünün, zira bu inişin bir de çıkışı var. Dilerseniz Ölüdeniz‘den tekneyle de gelebilirsiniz. Vadide sizi bekleyenler ise şu şekilde; zakkumlar, küçük bir şelale, turkuaz ötesi bir deniz, müthiş bir kumsal… Dahası, eğer temmuz ve ağustos ayında gelirseniz, şelalenin üstünde uçuşan yüzlerce kelebeği de görebilirsiniz.

5 – Tekneyle Cennet Koyu’na Gidin

faralya cennet koyu
Cennet Koyu, Faralya’nın başına gelen en güzel şeylerden biri. Cennet Koyu’nun benzersiz güzelliğinin sırrı ise, buraya kesinlikle karadan hiçbir şekilde ulaşım sağlanamıyor oluşu. En basit yol Ölüdeniz’den ya da Kabak Koyu’ndan bir tekne ayarlamak. Koyda bir tane de konaklama hizmeti veren bir tesis bulunuyor. Gününüzü Cennet Koyu’nda geçirmek, Faralya’da yapacağınız en iyi şeylerden biri olacak.

6 – Antik Kentleri Ziyaret Edin

faralya'daki antik kentler
Faralya, Likya Yolu üzerinde kaldığı için binlerce yıllık bir tarihe de ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla burada, çeşitli medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz çok sayıda antik kent bulunuyor. Eğer araba kiralama şansınız var ise Letoon Antik Kenti, Patara Antik Kenti, Telmessos Antik Kenti ve Tlos Antik Kenti’ni mutlaka rotanıza dahil edin.

7 – Yoga Eğitimlerine Katılın

faralya'da yoga eğitimiFaralya’da yer alan otellerin çoğu yoga eğitimi veriyor. Daha önce hiç yoga yapmamış olsanız bile, Faralya gibi bir yerdeyken bu deneyimi mutlaka yaşamanız gerektiğine inanıyoruz. Bazı otellerin yoga stüdyoları muhteşem bir manzaraya da ev sahipliği yapıyor üstelik.

8 – Bal ve Adaçayı Alın

faralya'da bal ve adaçayıDaha önce Likya Yolu’nda yürüme şansına eriştiyseniz mutlaka bilirsiniz, bu coğrafyaya resmen adaçayı kokusu sinmiştir. Faralya seyahatinize son vermeden önce mutlaka adaçayı ve çam balı almayı ihmal etmeyin.

Bonus: Nasıl Gidilir?

faralya'ya nasıl gidilir?Fethiye Merkez otogarından hareket eden dolmuşlarla öncelikle Ölüdeniz’e, buradan da yaklaşık 50 dakikada aynı dolmuşla Faralya’ya ulaşabilirsiniz. Bir diğer alternatif de Ölüdeniz’de teknelerle pazarlık ederek Kabak Koyu’na gelmek ve buradan da taksi ya da minibüslerle Faralya’ya gitmek olabilir. Her gün düzenli olarak bir tekne saat 19.00’da Kabak Koyu’na gidiyor. Dilerseniz kiraladığınız ya da kendi aracınızla da navigasyon yardımı ile gelebilirsiniz. Yalnız, coğrafya biraz zorlu, bu nedenle 4×4 kiralamanızı tavsiye ediyoruz.